Kasvimaakausi on avattu!

Keväällä on ihanaa saada työntää sormensa multaan. Kutinahan alkaa jo talvella. Täytyy saada kaivaa puutarhakirjat esiin, hypistellä kuivattuja kukansiemeniä, suunnitella taimikasvatusta ja kasvimaan tulevan kesän istutuksien järjestystä.

Kasvimaa oli käännetty viime syksynä kertaalleen. Nyt keväällä toisen kerran. Ylivuotinen komposti kärrättiin pellolle ja sekoiteltiin mullan sekaan. Sitten vaan hara käteen ja muotoilemaan penkkejä. Samalla haran piikkeihin tarttuvat ylimääräiset rikkaruohot ja juuret.

Viime vuonna tein meillä oli porkkanan viljely pienemmällään kuin vuosiin. Vain neljä riviä eri värisiä kesäporkkanoita: oransseja, keltaisia, valkoisia ja violetteja. Rakastan niitä, ne ovat ihania, mutta eivät kauhean pitkää varastointia kestä. Ne on tarkoitettu syötäväksi syksyllä ja alkutalvesta. Tänä vuonna tein kaksi penkkiä syys- ja talviporkkanaa. Seuraavalla mökkireissulla vielä yksi penkki niitä kauniita, värikkäitä kesäporkkanoita.

Porkkanoiden viljelystä olen oppinut vuosien varrella pikku hiljaa sen, että rivivälien kanssa ei kannata kitsastella. Kitkeminen ja myöhemmin kesällä porkkananniskojen multaaminen ovat todella tikkuista touhua ahtaassa penkissä. Nyt riviväliksi laitettiin haran terän verran, se on n. 35-40 cm. Näyttää kyllä todella ylimitoitetun leveältä näin keväällä, mutta tuhlaileva maankäyttö palkitaan myöhemmin kesällä. Leveissä riviväleissä mahtuu heiluriharaa heiluttelemaan tai nitistämään rikkaruohot vaikka kapealla rautaharavalla.

Kuva

Uskollinen rautaharava on nähnyt monet koitokset, mutta tämä vanha ja väsyneen näköinen on vaan kaikista paras. Haralla muotoillaan penkit hieman koholle, meidän penkki on n. neljä metriä pitkä ja teen aina neljä riviä jokaiseen penkkiin. Rivit merkitsemme suoriksi vetämällä köydellä jälki multaan, sitä pitkin sitten haravan varrella tms. teen syvemmän istutusuran. Ura kastellaan ja sitten vaan kylvämään. Jos maa on kovin märkää niin kastelun voi hyvin jättää välistä. Porkkanan kylväminen on aika työlästä koska siemenet ovat pieniä, mutta säästeliäs käyttö palkitaan myöhemmin harvennusvaiheessa. Itse olen harvoin käyttänyt siemennauhoja, niiden laittaminen on kyllä kaikkein helpointa. Tosin riviin voi jäädä sitten koloja jos siemenet eivät idäkään.

Alakuvassa sitten jo pari valmista riviä. Sää suosi istuttajaa todellakin, saatiin aurinkoa nenänpäähän.

IMG_3942

Yksi vastaus artikkeliin ”Kasvimaakausi on avattu!

  1. Päivitysilmoitus: Kasvimaakausi on avattu! | iloluoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.